Top 3 superfood-eigenschappen van kurkuma

Kurkuma is een felgele specerij die wordt gebruikt in curries en ander voedsel. Misschien ken je Kurkuma beter onder de naam: koenjit, kunyit, koenier of turmeric. Naast de culinaire toepassingen, gebruiken veel mensen Kurkuma als remedie tegen tal van gezondheidsproblemen. De belangrijkste werkzame, helende, stof in Kurkuma is Curcumine. Van Curcumine is aangetoond dat het therapeutisch potentieel heeft voor verschillende chronische ziekten, voornamelijk vanwege de ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen.

Hoewel de effecten van Curcumine niet volledig zijn onderzocht, lijkt het de volgende heilzame voordelen te hebben;

1. Curcumine als ontstekingsremmer

Studies tonen aan dat Curcumine potentieel ontstekingsremmend werkt en kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden. Dit kan komen omdat Curcumine NF-KB remt [1]. NF-KB is een belangrijke eiwit die genen reguleert. Namelijk genen die zowel de aangeboren als de verworven immuunrespons aansturen [2].

In het bijzonder is NF-KB verantwoordelijk voor het volwassen worden of te wel rijpen van dendritische cellen en de activatie van T cellen [3].

Ziekten zoals Crohn en prikkelbare darm syndroom zijn ziekten waarbij de darmwand ontstoken is. Aangezien Curcumine ontstekingsremmende eigenschappen vertoond, wordt de werking van Curcumine ook bij deze ziektebeelden onderzocht. In een studie waarin 30 Crohn patiënten zijn getest met een medicijn genaamd Theracurmin®, wordt een verbetering in de patiënten gezien. Het medicijn is een Curcumine-derivaat met een 27 keer hogere absorptiesnelheid dan natuurlijk Kurkumapoeder. Daarom is Theracurmin® niet geheel te vergelijken met Kurkumapoeder. Het onderzoek is gedaan met patiënten met een licht tot matige ziektenbeeld en worden vergeleken met een placebogroep [4].

2.Curcumine zou gewrichtspijn kunnen verlichten bij reuma, artrose en artritis

Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller en zou bevorderend werken voor de bewegelijkheid van gewrichten en behoud de soepelheid. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken de anti-artritis effecten van Curcumine bij mensen met artrose en reumatoïde artritis (RA) aangetoond. De behandelde patiënten hadden significant minder last van pijn en stijfheid in vergelijking met de placebogroep [5,6,7].

3.Studies tonen aan dat Curcumine het immuunsysteem ondersteund en functioneert als antioxidant.

Antioxidanten zijn stoffen die je cellen kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn schadelijk voor je lichaam.

Vrije radicalen worden gemaakt door ons lichaam als bijproduct van onze stofwisseling. De productie van vrije radicalen kunnen we niet stopzetten. Echter hebben we wel invloed op de hoeveelheid vrije radicalen die vrijkomen. Het lichaam produceert meer vrije radicalen als gevolg van een slechte levensstijl (alcohol, roken, stress + ongezonde voeding). Hoe meer vrije radicalen, des te meer kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker.

Wanneer er disbalans is tussen de hoeveelheid antioxidanten en vrije radicalen dan spreek je over Oxidatieve stress.

Curcumine verminderd oxidatieve stress [8]. Verder wordt het gezien in meerdere studies dat Curcumine bepaalde antioxidant-activiteit in serum kan verhogen [9,10].

Bovendien is Curcumine een vetbindende stof, waardoor het een efficiënte wegvanger van peroxylradicalen (één soort vrije radicaal) is. Daarom wordt Curcumine, net als vitamine E, ook beschouwd als een keten brekende antioxidant [11].

Er is heel veel onderzoek naar Curcumine gedaan, dit artikel geeft maar een klein deel van het totale onderzoek weer. Verder wil ik graag benadrukken dat ik in dit artikel niet wil beweren dat Curcumine de bovengenoemde ziekten zou kunnen genezen. Wel zie ik het zelfde potentieel als de onderzoekers van de genoemde studies.

Let op voor gebruik van Kurkuma bekijk de onderstaande bijwerkingen

– Kurkuma vertraagt de bloedstolling en heeft een suiker verlagend effect. De combinatie van Kurkuma en bloedverdunners wordt dus meestal afgeraden.

– Gebruik Kurkuma niet in combinatie met antikankermedicijnen zoals tamoxifen en ontstekingsremmers zoals sulfasalazine. Kurkuma kan de werking van deze geneesmiddelen verminderen.

-Over het gebruik van Kurkuma bij zwangerschap is nog niet veel gekend en daarom worden deze supplementen afgeraden bij zwangere vrouwen. 

Door dit artikel interesse gekregen in een Kurkuma supplement? Kijk vooral even

Recent Posts

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Prijs
  • Beschikbaarheid
  • Beschrijving
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen
Vergelijk