Voordelen van Valeriaanwortel: Rust & Vredige Nachten!

Valeriaan in bloei

Traditioneel Gebruik van Valeriaanwortel

Op zoek naar natuurlijke manieren om angst en slaapproblemen te verminderen? Valeriaanwortel is een van de meest gewaardeerde kruiden die hierbij als waardevolle bondgenoot wordt gezien. Het komt van de Valeriana officinalis-plant en heeft een rijke geschiedenis van traditioneel gebruik als kalmerend en ontspannend middel. Al eeuwen lang gebruiken mensen al valeriaanwortel, zij zagen de voordelen van valeriaanwortel, zoals je hieronder kunt lezen;

In de oudheid ontdekten de Grieken en Romeinen als eersten de kalmerende eigenschappen van valeriaanwortel. In het Romeinse rijk gebruikten soldaten het kruid om zich voor te bereiden op een veldslag door hun zenuwen te kalmeren. Ook in middeleeuws Europa werd valeriaanwortel veel gebruikt om angst te verlichten en de slaap te bevorderen.

Naast het bevorderen van een goede nachtrust en het verlichten van angst, werd valeriaanwortel historisch gezien voor nog meer doeleinden gebruikt. Het werd bijvoorbeeld ingezet als natuurlijk middel om stress te verminderen, prikkelbaarheid te kalmeren en zelfs om de symptomen van epilepsie te verlichten. Sommige culturen waardeerden ook de spierverslappende eigenschappen van valeriaanwortel, waardoor het werd gebruikt om spierspanning en krampen te verminderen.

In de vroege middeleeuwen stond valeriaanwortel vaak bekend als “all-heal” of “herb of the brain” vanwege de vele toepassingen en vermeende helende krachten. Door de eeuwen heen werd het kruid ook gebruikt om het zenuwstelsel te versterken, hoofdpijn te verlichten en zelfs als afweermiddel tegen boze geesten.

In verschillende traditionele geneeskundige systemen, zoals de traditionele Chinese geneeskunde en de Indiase Ayurveda, werd valeriaanwortel gebruikt om de balans in het lichaam te herstellen en de geest te kalmeren. Het werd gecombineerd met andere kruiden om synergetische effecten te bevorderen en de algehele gezondheid te ondersteunen.

Voordelen van Valeriaanwortel: Moderne gebruik van Valeriaan wortel

Naast het rijke traditionele gebruik, hebben moderne wetenschappers ook interesse getoond in de therapeutische eigenschappen van valeriaanwortel.

Een recente review van 60 studies onderzocht de effectiviteit van valeriaanwortel bij het verbeteren van slaapkwaliteit en het verminderen van angst. De resultaten van deze review waren veelbelovend. Uit 10 studies met in totaal 1.065 deelnemers bleek dat valeriaanwortel een veilig en effectief kruid kan zijn om de slaap te bevorderen en slaapgerelateerde problemen te voorkomen. Daarnaast werden de gegevens van 8 studies met in totaal 535 deelnemers geanalyseerd om de effecten op angst te evalueren, en ook hieruit bleek dat valeriaanwortel mogelijk kan helpen angst te verminderen [1].

Het is echter belangrijk om te vermelden dat er nog meer onderzoek nodig is om de volledige reikwijdte van de therapeutische voordelen van valeriaanwortel te begrijpen, evenals de optimale doseringen en duur van gebruik.

Voordelen van Valeriaanwortel: wat doet valeriaan in je lichaam?

Valeriaanwortel heeft een kalmerend en ontspannend effect op zowel het lichaam als de geest. Het kruid bevat actieve bestanddelen, zoals valereenzuur en valepotriaten, die verantwoordelijk zijn voor dit ontspannende effect. Valeriaanwortel werkt als een natuurlijk kalmerend middel door de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA) te bevorderen en de afbraak ervan te vertragen. GABA is een neurotransmitter die een remmende rol speelt in het zenuwstelsel. Hierdoor wordt de activiteit in de hersenen verminderd, angst verminderd en een gevoel van kalmte bevorderd.

Voordelen van Valeriaanwortel: Is valeriaan spier ontspannend?

Naast de kalmerende effecten op de geest, wordt valeriaanwortel ook onderzocht vanwege zijn potentiële spierontspannende eigenschappen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om deze eigenschap volledig te bevestigen, zijn er aanwijzingen dat valeriaanwortel kan helpen bij het verminderen van spierspanning en spierkrampen, waardoor het een gunstige optie kan zijn voor diegenen die worstelen met spanning in het lichaam.

Hoe lang duurt het voordat valeriaan werkt?

De tijd die nodig is voordat valeriaanwortel zijn effecten begint te tonen, kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen ervaren sommige mensen binnen enkele uren na inname al een gevoel van kalmte en ontspanning, terwijl het bij anderen mogelijk enkele weken regelmatig gebruik vereist voordat de volledige voordelen merkbaar zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat natuurlijke kruidenmiddelen tijd nodig kunnen hebben om in het lichaam te accumuleren en consistent gebruik kan helpen om de gewenste effecten te bereiken.

Wat mag je niet met valeriaan?

Valeriaanwortel wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen waarmee rekening moet worden gehouden. Het wordt bijvoorbeeld niet aanbevolen om valeriaanwortel te gebruiken in combinatie met alcohol, benzodiazepines of andere kalmerende middelen, omdat dit de effecten kan versterken en tot overmatige sedatie kan leiden. Bovendien moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals mensen met leveraandoeningen, voorafgaand aan het gebruik een zorgverlener raadplegen.

Andere waardevolle kruiden zoals valeriaanwortel

St. Janskruid (Hypericum perforatum): St. Janskruid staat bekend om zijn stemming stabiliserende eigenschappen en kan milde tot matige depressieve symptomen verminderen. Het kan ook een gevoel van kalmte bevorderen. De actieve bestanddelen, zoals hypericine en hyperforine, kunnen een positieve invloed hebben op neurotransmitters zoals serotonine, dopamine en noradrenaline, die onze stemming reguleren.

voordelen van valeriaanwortel

Kamille (Matricaria chamomilla): Kamille is een bekend kruid dat overal ter wereld wordt gewaardeerd vanwege zijn ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt als natuurlijke remedie tegen slapeloosheid, angst en stress. Kamille bevat flavonoïden, zoals apigenine, die kunnen bijdragen aan de kalmerende effecten van het kruid. Een kopje kamillethee voor het slapengaan kan helpen om je geest te ontspannen en een rustige nachtrust te bevorderen.

Door valeriaanwortel te combineren met St. Janskruid en kamille, kunnen ze elkaar versterken en samen een krachtige werking hebben. Dit kan bijdragen aan meer ontspanning en een gevoel van welzijn.

Onthoud dat iedereen anders kan reageren op kruiden, dus het is verstandig om voor gebruik advies in te winnen bij een zorgverlener, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Benieuwd naar een ontspannende reis met onze valeriaan “thee“? Interesse gewekt?

Bekijk hieronder onze MindRush kruiden met Valeriaanwortel, St janskruid en Kamille!

Recent Posts

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Afbeelding
  • Prijs
  • Beschikbaarheid
  • Beschrijving
Klik buiten om de vergelijkingsbalk te verbergen
Vergelijk